Alte știri

În urma parteneriatului Republica Moldova-NATO au fost evacuate 1269 de tone de pesticide din țara noastră

Pinterest LinkedIn Tumblr

 31 de tone de pesticide colectate din raioanele Sângerei, Drochia, Edineț și municipiul Bălți au fost evacuate astăzi de la depozitul din satul Alexăndreni, raionul Sângerei. Este ultimul lot din cele 1269 de tone de substanțe chimice adunate și transportate pentru distrugere în Polonia, în cadrul proiectului NATO – Parteneriat pentru Pace. Valoarea totală a proiectului a fost de 2,2 milioane de euro, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

La evenimentul de încheiere a proiectului, prim-ministrul Pavel Filip a subliniat importanța acestuia pentru păstrarea unui mediu ambiant sănătos, menționând că de-a lungul timpului primăriile celor 400 de localități în care existau depozite de pesticide semnalau un număr în creștere de afecțiuni în aceste zone. „Managementul defectuos al stocurilor de pesticide în perioada sovietică  ne-a lăsat o moştenire greu de gestionat. Am avut în permanență provocări legate de siguranţa alimentară și securitatea ecologică. Mă bucur că după ziua de astăzi țara noastră devine o zonă mai sigură în regiune, nu doar un consumator, ci și un furnizor de securitate”, a spus prim-ministrul.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Șeful Executivului a accentuat că realizarea cu succes a proiectului demonstrează eficiența cooperării Republicii Moldova cu NATO, inclusiv pe dimensiunea securității ecologice. Pavel Filip a mulțumit tuturor celor implicați în procesul de evacuare a chimicalelor, accentuând contribuția NATO, a țărilor partenere, dar și a celor peste 800 de militari ai Armatei Naționale: „Ați lucrat în condiții deloc ușoare și chiar periculoase și astăzi cetățenii țării noastre vă sunt recunoscători”.

Potrivit premierului, autoritățile vor întreprinde în continuare acțiunile necesare pentru asigurarea unui mediu sănătos, aceasta fiind și unul din cele patru priorități incluse în Strategia Moldova 2030. Vor continua și eforturile pentru lichidarea reminiscențelor sovietice, care au  afectat în mod direct oamenii din țara noastră.

Astăzi am reușit să expediem ultimele camioane de pesticide sovietice. Eu sincer îmi doresc să scăpăm în totalitate și de mentalitatea sovietică care era orientată în a aștepta ca totul să facă statul. Trebuie să muncim împreună pentru a face viitorul nostru mai bun”, a conchis premierul.

Pentru profesionalismul manifestat în realizarea misiunilor de serviciu, șase soldați ai Armatei Naționale au fost distinși cu diplome din partea Guvernului. De asemenea, Pavel Filip a oferit simbolul încheierii proiectului ambasadorilor țărilor care au contribuit la realizarea acestuia: România, Polonia, Lituania, Italia, Turcia și Estonia.

În total, din perioada sovietică, pe teritoriul Republicii Moldova au rămas 7245 de tone de pesticide. Începând din anul 2003, 1269 de tone au fost ambalate, evacuate și distruse în Polonia, în cadrul proiectului NATO privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice în R. Moldova. Iar 1976 de tone au fost evacuate și distruse în Franța, în cadrul altor proiecte finanţate de partenerii externi.

Pe teritoriul țării noastre mai rămân 4000 de tone de pesticide, îngropate la poligonul din satul Cişmichioi, UTA Găgăuzia. Autoritățile poartă discuții cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare în vederea implementării unui proiect în valoare de 1 milion de euro, pentru evacuarea acestora.

loading...

Comments are closed.